Archives

All posts for the month januari, 2013

ÄNTLIGEN har jag tagit mig i kragen och införskaffat mig en Arduino UNO microprocessor!

Jag har alltid tyckt om elektronik och programmering, men jag har aldrig fått tummen ur att verkligen sätta mig ner och lära mig det ordentligt. Jag har dock sysslat med elektronik på lite enklare nivåer sedan jag var liten och även programmering har jag sysslat med en del… men jag har aldrig programmerat microprocessorer.

Grejen med microprocessorer är att du kan väldigt enkelt styra och påverka elektronik med en enkel kodsnutt. Med hjälp av sensorer av olika slag kan man enkelt skapa en interaktiv pryl, microprocessorn tolkar då signalerna från sensorerna du har kopplat till den, sen tar den olika beslut med hjälp av programmet du har skrivit och utför sedan de önskade uppgifterna.

Man kan t.ex. koppla en rörelsesensor som  skickar en signal när den detekterar rörelse, Aurduinon kan då tända en lampa, skapa ett ljud, låsa en dörr… tja vad som helst, och möjligheterna är oändliga!

Men microprocessorer har ju funnits ur länge som helst, vad är det som är så speciellt med Arduino?

JO! En vanlig microprocessor fungerar inte vettigt utan nödvändig stödelektronik runtomkring den, det är inte helt självklart hur man programmerar och kommunicerar med den och programmeringsverktyget (mjukvaran i datorn) kostar en slant såväl som själva processorn.

Arduino är en lösning som riktar sig till både nybörjare och avancerad användare. Det är ett färdigt kretskort med en Atmega328 processor, 13 digitala in- utgångar, 6 Analoga ingångar samt 6 analoga utgånga + lite annat kul. Den har en USB-port som möjliggör enkel programmering via USB till en PC, MAC eller Linuxdator och den är BILLIG, endast 240kr, råkar man elda upp den så är det bara att köpa en ny =)

Alltså, vem som helst kan lära sig, man behöver ingen tidigare erfarenhet… lite datorvana kan vara bra dock.

Min Arduino med nybörjarboken

 

Det som verkligen triggade mig att köpa den var två olika saker som jag sett på youtube… nämligen detta: 

 

Detta är en 8x8x8 LED Kub som programmeras med en Arduino, riktigt coolt och jag bara måste bygga en!

 

 

En Infinity Mirror, så snyggt! Det behövs dock inte en Arduino för att reda ut detta, men jag tänkte använda en ändå för att styra varje enskild LED så man kan skapa snygga effekter…

Nu har jag ju precis börjat, så jag har en del kvar att lära… men jag lyckades faktiskt precis att göra ett enkelt test med 6st lysdioder, kolla in:

 

 

 Riktigt kul =)