Archives

All posts for the month juni, 2013

Puuuuh äntligen!

Jag har suttit och lödat som en galning den senaste tiden. Jag är alltså på gång med ett nytt projekt, en LED Kub skall byggas! Eller nej, TVÅ!

8x8x8 LED Cube

Jag har ju börjat med att programmera Arduino, en av anledningarna till att jag började var just att jag ville bygga just en sådan här kub, dom är ju så coola!!!

Jag ville först bygga en enfärgad 8x8x8 kub som på bilden ovan, en riktigt duktig kille på Instructables.com har gjort en väldigt detaljerad beskrivning på hur man går till väga (bilden länkar till hans projekt), han har dessutom lagt ut koden, så jag tänkte kopiera honom rakt av.

Mitt under planeringsarbetet sade sade min kompis David (som är programmerare) att man kunde göra ett 3-dimensionellt 4-i-rad spel om man gör en 4x4x4 kub. Jag blev helt tokig på den idén och kom snabbt fram till att det tvunget skulle byggas också. 

Jag bestämde att det smidigaste då var att göra den med RGB dioder, då kan varje diod lysa i vilken färg som helst, på så sätt kan man urskilja spelare 1 och spelare 2. Spelare 1 kan t.ex. vara röd och spelare 2 kan t.ex. vara blå. 

Man får då välja position med hjälp av en liten joystick och en ”Enter”-knapp. När man trycker ”Enter” så följer en liten animation som visar att den valda positionen faller ner till botten och stannar där, sen är det nästa spelares tur. Programmet kommer att hålla reda på alla positioner och kommer därmed kunna förstå när en spelare får 4-i-rad och kan då göra en liten seger-animation för den vinnande spelaren. 

Tillverkningsprocessen för en RGB kub är inte helt självklar… men jag hittade en kille på nätet som hade en smart lösning på det hela, så jag följer hans exempel. Här kan du hitta hans projekt på en 8x8x8 RGB kub!

kevindarrah.com

 

Så vad är det nu för milstolpe?!

Jo, jag har kommit en bit på RGB kuben… den svåraste delen är nu avklarad, och resten av bygget kommer gå rätt snabbt. Kolla in:

 

Som ni kan se så har jag gjort alla de 16 kolumnerna, så nu är det bara att löda ihop dessa till 4st sidor och sedan löda ihop de 4 sidorna till en färdig kub… wohoooo!

För att klara av dessa projekten utan att jobba ihjäl mig hela nätterna så har jag börjat lägga mig i god tid och sedan stiga upp tidigt på morgnarna istället, jag sätter väckaren på 04.00 när jag känner för det, orkar jag gå upp så gör jag det, om inte så sover jag bara vidare… alltså ingen risk för att jag blir ett fullständigt komatroll på dagarna hehe.

På detta sättet hinner jag jobba 2 – 2,5 timmar innan barnen ska till dagis… projektet är väldigt tidskrävande så det kommer dröja länge innan jag är helt klar. Jag har ju hela kontrollerkortet som skall lödas ihop också.

Sofie gjorde t.o.m. lite plats för allt mitt elektronikskrot i ett skåp i köket. Mycket snällt =)

 

Nu prioriterar jag ju 4x4x4 RGB kuben… men jag kunde inte låta bli att göra en våning på 8x8x8 kuben:

Min kommer också att lysa i blått… här är en film på killens kub vars projekt jag kopierar: