Skriven: 2007-05-16 Byggd: Februari-April 2007 |
||
Spackling och målning
Nu ville jag få en så jämn och fin yta som möjligt, tanken är ju att få det hela att se ut som en enda stor massiv platta. Det var ju nu väldigt viktigt att få ytan väldigt jämn, och jag känner att spackling inte är min allra starkaste sida, så jag valde att en riktig målare skulle få hjälpa mig med detta jobbet, tack så mycket Bengt!
Först grundfärg och spackel på alla sidor.
När spacklet hade torkat så limmade vi på microlit, en sorts väv som man brukar använda i tak osv, man får en finare yta och den döljer eventuella sprickor som skulle kunna uppstå vid ett senare skede. Man gör så att man stryker ett lager lim på ytan, sedan stryker man på väven med en bredspackel, till slut så stryker man på ett lager lim utanpå väven. Väven suger upp limmet och torkar, sen kan man slipa denna ytan för optimalt resultat.
På bilden ovan målade vi grundfärg utanpå microliten och sedan den slutliga vita färgen, helt vanlig takfärg =)
Jag gjorde ett test för att komma fram till vad jag skulle använda. Först gick jag till Skandinavisk Interiör för lite rådfrågning. De tillverkar kvalitétsbiodukar efter beställning, man kan få vilken storlek man vill och även svart ram runt om ifall man vill det, så jag tänkte att de kanske visste någonting om vilken färg som kunde vara bra att använda.
Jag fick prata med Ulf och han hade faktiskt gjort lite tester med detta tidigare. Han hade testat en grå färg och jämfört med en annan vit, han tyckte att resultatet blev bra med båda, det beror på hur pass bra svärta man har i sin projektor. En grå färg förbättrar såklart svärtan i bilden, men den tar även bort lite ljustryck, alltså är det också en smaksak vad man tycker är viktigast. Men har man en riktigt bra projektor så ska man använda en vit färg. Ulf var så snäll att han faktiskt gav mig den gråa färgen, dessutom så gav han mig en stor bit duk som jag kunde använda. För att testa detta ordentligt så häftade jag fast duken på en stor spånplatta, sedan målade jag en tredjedel med den gråa färgen, en tredjedel med takfärgen och en tredjedel lämnade jag oberörd, alltså dukens orginalnyans.
Sedan projicerade jag på duken, jag kom fram till att jag tyckte att den vita färgen var bäst (dukens orginalnyans och den vita färgen såg jag ingen skillnad på), visst, svärtan blev väl något bättre, men inget märkvärdigt, den gråa färgen tog bort alldeles för mycket färg och ljustryck för att jag överhuvudtaget skulle överväga den färgen.
För att bekräfta mitt val av färg så ringde jag till The Rock, där jag köpte projektorn, för att höra vad de tyckte. De sade direkt att jag utan tvekan skulle använda den vita färgen, BenQ PE8720 har så pass bra svärta att det inte finns någon anledning att använda grå färg. Skönt!
Vit färg målad och maskeringstejp som isolerar en vit ruta i mitten.
På bilden ovan har jag målat över kanten på maskeringstejpen med samma vita färg som jag ska ha i rutan i mitten. Detta gör man för att försäkra sig om att skarven mellan de olika färgerna skall bli så fin som möjligt. Det som händer är att den vita färgen sipprar in lite under tejpen och torkar, men eftersom det är samma färg så syns det inte. Sen när det har torkat så kan man måla över den vita färgen med önskad färg och samtidigt vara helt säker på att den nya färgen inte kommer att sippra in under tejpen och på så sätt göra att skarven blir ojämn.
Ljusgrå färg applicerad och förberedd för den mörkgråa.
Spotlights, 4st gråa i det vita fältet och 8st vita i det gråa fältet.
Balken på bilden ovan är den som kommer att vara fastskruvad i taket, sedan kommer projektortavlan att sitta fast i balken med gångjärn, den ena kanten är hyvlad för att det skall se ut som att tavlan svävar i luften när den är uppfälld i taket. Projektortavlan är 56mm tjock, balken är 70mm tjock, alltså är mellanskillnaden 14mm. Projektortavlan skall sitta från undersidan sett jämns med balken och då betyder det att det kommer att vara ett mellanrum på 14mm mellan taket och projetortavlan. Alltså hyvlar jag av 14mm på den sidan av balken som kommer att sitta vänd mot taket och effekten av det blir att det ser ut som att allting svävar 14mm från taket.
Plats för gångjärn utfräst med handfräs.
Tja, hur skall den nu fästas i taket på andra sidan? Jag hade en massa funderingar över det och många olika lösningar, men kom till slut fram till vad som skulle bli bäst, lösningen finns på nästa sida!