X-Bike – s2: Förberedelse inför svets

X-Bike (Sida 2/9)
Skriven: 2007-06-02
Byggd: Februari-Mars 2003
 

Förberedelse inför svets

Efter att vi hade gjort vår ritning (vilken var lite baserad på Crescents sportcykel ”Starren”; vinklar och vissa mått) skulle vi bestämma oss för vilket material vi ville använda. Eftersom att ingen av oss någonsin har svetsat i aluminium och att materialet kräver en viss härdningsprocess (enligt James Johansson på Crescent; han svarade även på några andra frågor som vi hade) uteslöt vi det alternativet. Eftersom vi inte kunde använda aluminium fick vi välja mellan rostfritt stål eller vanligt stål. Vi valde vanligt stål eftersom det är något lättare, mycket billigare och enklare att svetsa i. Mattias var den som fick ordna fram rör, eftersom han har kontakter genom Bengtssons Låsservice. Bengtssons Låsservice sponsrade oss med rören.

Nu var det dags att kapa rören i rätt längder. Till det använde vi oss av en vinkelslip.

 Stålrör

Sexmeterslängder i tre olika tjocklekar.

Vinkelslip

Mohammad slipar…

Vi var så dumma att att vi inte började själva projektarbetet förräns i Februari, när vi skulle vara färdiga den 4e April. Därför fick vi ta lite genvägar, vi fick tyvärr använda en färdig framgaffel och en färdig bakgaffel, annars skulle vi tillverka resten själv.

Vi fick lov av Mohammads far att ta en gammal cykel för att demontera och att såga sönder.

Gaffel

Här ligger offret.

Vinkelslip

Mohammad är igång med vinkelslipen igen, den är hans bästa vän =)

Cykelram

Skrot Beat Up

Bakgaffel, vevhus

Bakgaffel, stumparna skall också sågas av…

Vi fick desvärre problem med framgaffeln, den hade rostat fast i styrhuvudet… ”suck”. Vi hittade en annan gaffel, dock inte lika fin, men vi hade den att utgå ifrån sålänge tills vi hittat en finare.

Cykeldelar

Lite delar, bl.a. den hemska gaffeln som skall bytas ut.

Mäta

Jag mäter lite på min Crescent Starren.

Däääär =)

Mohammad finslipar bakgaffeln.

Slipa

Jag slipar styrhuvudet. 

Tönt

Jag

Tönt med hörselsskydd

Mohammad

Tönt med hörselsskydd

Mattias

Vi hittade till slut en gammal cykel i verkstaden med en fin rosa gaffel. Sedan skulle de två delarna blästras, eftersom vi inte ville ha en rosa framgaffel och en svart bakgaffel. Vi hittade snabbt ett ställe; Lisab, som kunde blästra det billigt åt oss. De kunde göra det åt oss för endast 50kr.

Blästrade delar

Blästrad fram- och bakgaffel.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette