X-Bike – s3: Svetsning

X-Bike (Sida 3/9)
Skriven: 2007-06-02
Byggd: Februari-Mars 2003
 

Svetsning

När rören var färdiga var det ”bara” att svetsa ihop dem.  Det är väldigt viktigt att det blir rakt, man vill ju inte ha en sned ram. Därför var vi väldigt noga med att spänna upp allting med tvingar, skruvstöd och dylikt. Det blev perfekt; helt rakt! För att få vinkeln rätt enligt ”Starren”, böjde vi en ståltråd så att den låg exakt rakt mot bakgaffeln och sadelröret. Vi använde den sedan när vi spände upp rören som skulle svetsas.

Bent Nielsen; svetslärare på skolan, hjälpte oss att fästa det första röret (sadelröret) i tre punkter på bakgaffeln. Detta för att visa lite hur det fungerar. Jag var ju den enda i gruppen som hade gått svetsutbildning i skolan, och därför var jag den enda av oss som fick lov att svetsa. Tyvärr hade jag aldrig svetsat med TIG-Svets utan bara med gas- och MIG-Svets. TIG-Svetsen är helt klart den bästa för denna sortens arbete; tycker jag.

Bakgaffel och sadelrör

Lite primitivt kanske Razz

Där skall den sitta!

TIG-svets

Bent punktsvetsar.

När Bent hade fäst det första röret var det dags för mig att fortsätta.  Vi valde som nästa steg att svetsa fast styrhuvudet på röret som sitter mellan styret och vevlagerhylsan. Vi fick banka till det lite först för att det skulle passa perfekt. Sedan var det inga problem för mig att svetsa fast det rakt av.

Sedan skulle röret som går mellan styret och vevlagerhylsan svetsas fast på vevlagerhylsan. Då fick vi ställa upp en liknande ställning igen som användes när vi svetsade på sadelröret, vilket var väldigt tidskrävande, men vi fick ihop det till slut och började svetsa.

När vi fått på det sista röret hade vi inte mer kvar att svetsa för tillfället. Nu skulle vi ordna rören som går i en båge enligt ritningen. Märk väl att det tog oss sex timmar att svetsa ihop de fyra delarna; varav ungefär 20 minuter var effektiv svetstid. Detta betyder att vi la ner mer än 5½ timmar bara på att ställa upp delarna och få allt så rakt som möjligt!

Hammare

Mattias bankar.

Styrhuvud svetsat fast

Styrhuvudet.

Nästa rör uppställt för svetsning.

Punktsvetsat

Där lär det bli en del utfyllnadsarbete Yes

Punktsvetsat

Punktsvetsat

Resultat av Bents punktsvetsning.

TIG-svetsning

Oops! Jag fastnade med volframtråden i godset, aja baja…

TIG-SvetsningSvetsning pågår för fullt! 

Tyvärr så glömde vi ta bilder på de färdiga svetsfogarna Struggle
Nåväl, nu skulle vi bestämma exakt hur de böjda rören skulle se ut…  

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette