X-Bike – s4: Krökning av 16mm rör

X-Bike (Sida 4/9)
Skriven: 2007-06-02
Byggd: Februari-Mars 2003
 

Krökning av 16mm rör

Innan vi kunde fortsätta svetsa var vi tvungna att hitta en firma som kunde böja stålrör i en perfekt båge. Vi hade bestämt oss för att använda 13mm rör vilka vi redan hade ordnat (Bengtssons Låsservice). Det blev helt enkelt en telefonjakt.  Vi ringde först till AG Malmströms, för vi tyckte om deras motto i telefonkatalogen, ”För alla slags rörarbeten” stod där. Tyvärr kunde de inte utföra det rörarbete som vi behövde; trots mottot. De gav oss istället numret till Viréns Plåt, som i sin tur hänvisade oss till Stanly Plåt. Stanly Plåt har jättefina valsar som man böjer rör med. De kunde lätt böja rören åt oss, bara vi gjorde en ritning på hur de skulle böjas. De kunde tyvärr bara böja rör med en diameter på minst 16mm, men i slutändan märkte vi att det faktiskt var mycket bättre än 13mm. Som tur var hade de sådana rör på lagret som vi fick köpa.

För att göra en ritning tog vi fram julklappspapper, slängde ut det över golvet med den vita baksidan uppåt och till sist lade vi den halvfärdiga ramen ovanpå. Sedan tog vi fram en tuschpenna och ritade av hela stycket på pappret:

Ramen avritad på pappret, längsta rören bestämda.

Vi tittade på vår ritning och märkte ut de böjda rörens fästpunkter och korsningspunkter. Sedan tog vi fram ett antal olika träpinnar och lister i olika längder och lade ut dem på pappret i rörens fästpunkter (om man håller fast en pinne i ena änden och drar andra änden åt sidan, så rör sig den änden i en båge som till slut bildar en perfekt cirkel när den har roterat ett helt varv, ju längre pinne, desto större cirkelradie). På detta sätt fick vi fram krökningsvinklarna på de olika rören.

Röret mellan styrhuvudet och sadelröret bestämt.

Bakre rören bestämda.

Färdig ritning ROTFL

Testade bara med två Starren-hjul, kunde inte låta bli Big Smile

Krökta rör

På bilden ovan ligger de färdiga rören, de lämnade den sista stumpen på röret rak, därför kan det se lite konstigt ut på bilden. Men resultatet blev väldigt bra till ett pris på 400kr!

De två små metallbitarna som ligger underst har från början varit en stor bult. Vi sågade av två bitar från den för att vi senare behövde dem till att svetsa fast de två långa böjda rören. Närmare förklaring kommer senare på nästa sida!  

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette