CarBlaster – s3: Övriga småprylar

CarBlaster (Sida 3/12)
Skriven: 2004-05-11
Byggd: Juli-September 2003
 

Övriga Småprylar

Nu väntade jag på att jag skulle få hem sakerna jag beställt, moderkort, nätaggregat, tangentbord, 7″ TFT Skärm, touchpad… Ja, en hel del roliga saker, men eftersom de var beställda från helt skilda delar av världen så visste jag att det skulle ta lite tid. Därför började jag fixa till alla småsaker där delarna som behövdes lätt gick att köpa här hemma (Malmö).

Det var viktigt för mig att strömbrytaren till datorn skulle se riktigt cool ut, så jag kollade lite i ”Bibeln” (dvs Elfa katalogen), där hittade jag en riktigt snygg momentan tryckströmställare i metall.

 StrömställareStrömställare, Art.nr: 35-070-92

Den tänkte jag montera i panelen i bilen. Ännu en komplimang till Volvo 240, det finns jättebra möjligheter för strömbrytare och dyligt i panelen, eftersom det finns platser över för originalströmbrytarna. Vid en tom plats finns det istället en liten platta i plast som man lätt kan montera av, i den kan man göra hål för att montera precis vad man vill. Så jag tog en platta och gjorde hål för strömbrytaren och även två hål för PWRLED och HDDLED, sen löda jag kablar på dem som var tillräckligt långa för att räcka till där moderkortet skulle sitta senare.

 

Strömställare

  StrömställareBrytare med LED och kabel.

Sedan monterade jag min Seagate 120GB hårddisk i NoVibes HD-racket.

Hårddisk i NoVibes

Hårddisk i NoVibesRelativt enkelt, men väldigt bra =)

Egentligen är NoVibes hd-racket avsett för att monteras i en 5.25″ plats i ett vanligt datorchassi, därför fick jag helt enkelt modifiera fästena lite för att montering på en flat platta skulle vara möjlig.

Hårddisk i NoVibes

Hårddisk i NoVibesSågade till fyra vinklar, starkt och bra!

 

När jag väl höll på med blått ljus osv, så tänkte jag att det kunde vara värt att piffa upp bilens egna mittkonsol-belysning, för den är alldeles för tråkig original. Där fanns redan några rektangulära hål som man lätt kunde sätta blåa lysdioder i. Så jag sågade till några träbitar som passade i de rektangulära hålen och borrade sedan hål i dem som dioderna sedan skulle sitta i.

Volvo 240 mittkonsolMittkonsol och träbitar nedan.

Träbitar till lysdioder

DiodslingaLödad diodslinga med motstånd och färdigt resultat nedan. 

Lysdioder i Volvo 240 mittkonsol

 

Sedan var det ju tvunget att ha en strömbrytare för belysningen i själva panelen, så då tog jag en ny sån där ”tom” platta och gjorde i ordning den för en liten vippströmbrytare. Samtidigt tänkte jag att jag borde ha en strömbrytare för den belysningen som senare skulle vara i själva datorn, så jag gjorde i ordning plattan för två stycken brytare!

Tom platta”Tom” platta och sedan samma platta med färdiga hål för brytare. 

Platta med hål

Strömbrytarna monterade i plattan

Strömbytare i mittkonsolBrytare monterad i panelen tillsammans med huvudbrytaren!

 

Nu hade jag äntligen fått hem plexiglasskivan, genom kontakter i Arlöv nära Malmö (fick den gratis hihi), den hade exakt samma form som pappskivan jag hade gjort och den var 6mm tjock. Nu var det dags att kolla upp möjligheterna för montering av plattan. Jag använde de gamla fästena för mattan som tidigare satt där helt enkelt, fast jag använde maskinskruvar med låsmuttrar istället för plastpropparna som tidigare användes. Fästena längst ner närmast golvet fick jag sätta vinklar på för att få rätt på skruvandet.

PlexiglasPlexiglas med blå skyddsplast. 

Fästena och vinklarna närmast golvet.


Plexiglas i Volvo 240Plattan på plats!

 

För att göra monteringen av plexiplattan närmast golvet så enkel som möjligt, fick jag fästa två låsmuttrar i plasten längst ner. Lösningen jag kom fram till var att borra hål i plasten som var lite mindre än själva muttern, så att man sedan kunde spänna muttern ner i hålet så att kanterna på muttern kilade fast sig i plasten. Till sist för att vara på den säkra sidan använde jag lite epoxy-lim ovanpå, det blev extremt starkt!

Plexiglas med mutterMuttern nerspännd i plasten med hjälp av en skruv och en stor bricka.

Sådär! Nu var alla småprylar fixade, nu kom leverans efter leverans hem på posten så det var bara att fortsätta mekka med prylarna, utförliga beskrivningar på varje del följer på fortsättande sidor. 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette